Rectosigmoidoscopie

Rectosigmoidoscopia este un procedeu de investigare prin care medicul examinează vizual pereții rectului, ai colonului și ai părții joase a colonului.

Examinarea se realizează cu ajutorul unui endoscop, adică a unui tub flexibil și subțire, prevăzut cu un aparat optic, care este introdus prin cavitatea bucală și împins ușor până ajunge la nivelul esofagului, al stomacului și apoi al duodenului. În timpul endoscopiei, dacă există indicație, se pot preleva țesuturi. Timpul total în care se efectuează o endoscopie este de cca 30 de minute. După terminarea investigației, veți rămâne în salonul de așteptare până la maxim 60 de minute, pentru a fi sub observație medicală.

Înainte de o rectosigmoidoscopie este necesar ca intestinul gros să fie foarte bine curățat și să nu aibă resturi de materii fecale, de aceea vă recomandăm să urmați pașii de mai jos:
– Cu 2 zile înainte de investigație eliminați alimentele tari, legumele și fructele cu sâmburi / semințe și mâncați doar alimente lichide sau moi, în cantități mai mici decât de obicei.
– Cu 1 zi înainte de investigație mâncați doar alimente lichide precum: supă clară strecurată, zeamă de compot, ceaiuri și faceți o curățare a colonului cu FORTRANS.
– În ziua în care se face investigația, înainte de aceasta nu se mai mănâncă nimic.

Cum se folosește FORTRANS:

Sunt necesare 4 plicuri de FORTRANS (achiziționate din orice farmacie) dizolvate în 4 litri apă. Lichidul rezultat se va bea, câte 1 cană, în zilele și la orele care vă vor fi indicate. Acesta va avea efect laxativ. Pe măsură ce beți soluția de Fortrans, aceasta străbate tubul digestiv pe care îl curăță și se elimină în scaun. Dacă apare senzația de sete sau de gust neplăcut se poate bea după fiecare cană sau la nevoie, câte o înghițitură de apă, ceai îndulcit, suc (necarbogazos, nu cu pulpă).

Rectosigmoidoscopia este necesară pentru că ajută medicul în următoarele situații:

  • Să depisteze cauza durerilor anorectale sau tulburărilor tranzitului intestinal instalate brusc.
  • Să diagnosticheze sau să urmărească evoluția bolilor instalate deja la nivelul rectului sau a regiunilor înconjurătoare.

După o rectosigmoidoscopie pacientul își revine, în mod normal, în câteva minute și pentru că procedura nu presupune sedare, nu există o indicație anumită de urmat după investigație.